Μεταμόρφωση: μεταλλικό κουτάκι σε δοχείο τροφίμων

Εδώ και ένα χρόνο περίπου ο σύντροφός μου ξεκίνησε να πίνει περισσότερο τσάι. Αυτός λάτρεψε το Twinings Earl Grey ως γεύση,  εγώ πάλι λάτρευσα τα μεταλλικά τους κουτάκια :-D. Σκέφτηκα λοιπόν ότι αυτά τα όμορφα κουτάκια θα μπορούσαν να γίνουν δοχεία τροφίμων για να αποθηκεύω ζάχαρη, καφέ, κτλ. Έχουν βλέπετε καλό μέγεθος (χωρητικότητας κοντά στα 400-500ml), μπορείς να τα στοιβάξεις το ένα πάνω στο άλλο και είναι κατάλληλα για τρόφιμα αφού ήδη χρησιμοποιούνται για αποθηκεύση τσαγιού. Επειδή όμως  δεν ήθελα να φαίνεται το αρχικό τους σχέδιο, αποφάσισα να το καλύψω.  Στις παρακάτω δύο φωτογραφίες μπορείτε να δείτε τα δοχεία πρίν και μετά την μεταφόρφωση που τους έκανα.

Πριν

Μετά

Για την μεταμόρφωση λοιπόν χρειάστηκα :

  • ένα χρωματιστό χαρτί χειροτεχνιών (craft paper) σε κόκκινο χρώμα
  • κόλλα κρυσταλλιζέ (αυτή που όταν στεγνώσει γίνεται διαφανής)
  • ένα πινελό για να απλώσουμε την κόλλα
  • έναν χαρτοκόπτης
  • stencil με σχέδια
  • 1 μαρκαδόρο μόνιμης βαφής χρυσού χρωματος για το stencil
  • 1 στυλό χρυσού χρώματος για το stencil.

Το χαρτί χαρτοκοπτικής το επέλεξα σε κόκκινο χρώμα, επειδή μου αρέσει πολύ το χρώμα αυτό –με γεμίζει ενέργεια και αισιοδοξία —  αλλά και επειδή  κάνει ωραία αντίθεση με το χρυσό καπάκι του δοχείου. Επιπλέον επέλεξα χρυσή μπογιά για τα σχέδια και τις ετικέτες των δοχείων για να δένει αρμονικά το σύνολο μου.

Αρχικά μέτρησα το εμβαδόν της επιφάνειας που ήθελα να καλύψω με το χαρτί , δηλαδή όλη σχεδόν την κίτρινη επιφάνεια από το κάτω χρυσό «συρίτι» μέχρι και κάτω από το καπάκι.  Αν και η επιφάνεια αυτή έχει διαστάσεις 8.6 εκ. επί 37 εκ. (ύψος επί περιφέρεια δοχείου), επειδή δεν είναι απόλυτα λεία, λεπτομέρεια που θα δούμε αναλυτικότερα παρακάτω, εκόψα τις λωρίδες χαρτιού  λίγο μεγαλύτερες (9 εκ. επί 38 εκ.).

Το κομμάτια χαρτιού χειροτεχνίας διαστάσεων 9x38

Σε κάθε δοχείο κόλλησα το χαρτί χρησιμοποιόντας την τεχνική του decoupage. Για όσους δεν γνωρίζουν αυτό σημαίνει ότι απλώσα με το πινελό ένα λεπτό στρώμα κόλλας στην επιφάνεια του δοχείου και προσεχτικά τοποθέτησα το χαρτί (βήμα 1). Έπειτα περάσα ένα ακόμα στρώμα κόλλας πάνω στο χαρτί (βήμα 2). Κατά την διάρκεια και των δύο βημάτων προσπάθησα πολύ προσεκτικά να αφαιρέσω προσεχτικά τυχόν φουσκάλες αέρα μεταφέροντας τον αέρα στις άκρες με την βοήθεια των δακτύλων στο βήμα 1 και  του πινέλου στο βήμα 2. Η διαδικασία αυτή ήθελε ιδιαίτερη προσοχή αφού το χαρτί ήταν πολύ μαλακό λόγω της κόλλας και σκιζόταν σχετικά εύκολα. Έπειτα αφήσα τα δοχεία να στεγνώσουν για αρκετή ώρα (σχεδόν όλη την νύχτα), πριν περάσω στην διακόσμηση τους. Το αποτέλεσμα του decoupage φαίνεται στην παρακάτω εικόνα :

Δοχείο μετά το decoupage

Αν κοιτάξετε προσεκτικά την παραπάνω εικόνα του δοχείου μετά το decoupage, θα παρατηρήσετε ότι στην πάνω πλευρά υπάρχει ένα μικρό «εξόγκωμα» που οριοθετεί που σταματάει το καπάκι. Ο λόγος που εκόψα προηγουμένως τις λωρίδες χαρτιού μεγαλύτερες ήταν επειδή ήθελα να καλυφθεί και αυτό το «εξόγκωμα». Επειδή όμως τώρα το χαρτί μπαίνει εκεί που κλείνει το καπάκι και ουσιαστικά εμποδίζει, όταν στεγνώσαν τα δοχεία, αφαιρέσα το περίσσιο χαρτί με την βοήθεια ένος χαρτοκόπτη, όπως φαίνεται και στις δύο ακόλουθες εικόνες:

Κόβοντας με τον χαρτοκόπτη το περίσσιο χαρτί (βήμα 1)

Κόβοντας με τον χαρτοκόπτη το περίσσιο χαρτί (βήμα 2)

Μετά από αυτό τα δοχεία μου ήταν έτοιμα για διακόσμηση :-D. Επέλεξα να ζωγραφίσω 2 πεταλούδες (το σχέδιο το βρήκα εδώ) στις 2 άκρες του δοχείου — κάτω αριστερά μια μεσαία μεγέθους πεταλούδα και πάνω δεξιά μια μικρού μεγέθους πεταλούδα — δημιουργώντας κατά κάποιον ένα πλαίσιο για να γράψω στο εσωτερικό το περιεχόμενο του δοχείου. Αρχικά χρησιμοποίησα έναν στυλό σε χρυσό χρώμα για να κάνω το περίγραμμα το σχεδίου με την βοήθεια του stencil (παρακάτω εικόνα στα αριστερά) και κατόπιν γέμισα το σχέδιο μου με τον μαρκαδόρο σε χρυσό χρώμα (παρακάτω εικόνα στα δεξιά).

Περίγραμμα σχεδίου

Σχέδιο ολοκληρωμένο

Αφού έφτιαξα το πλαίσιο, με την βοήθεια ενός μολυβιού σχεδίασα 2 παράλληλες γραμμές οι οποίες απείχαν 1 εκ. (που αντιστοιχεί στο μέγεθος των γραμμάτων της ετικέτας μου) και έγραψα επίσης με μολύβι την ετικέτα που δηλώνει το περιεχόμενο του δοχείου (παρακάτω εικόνα στα αριστερά — βήμα 1). Έπειτα πέρασα τα γράμματα με τον χρυσό μαρκαδόρο (παρακάτω εικόνα στα δεξιά — βήμα 2). Όταν στέγνωσε ο μαρκαδόρος έσβησα προσεχτικά το προσχέδιο του μολυβιού και τα δοχεία μου ήταν πλεόν έτοιμα.

Ετικέτα - Βήμα 1

Ετικέτα - Βήμα 2

Λοιπόν, πώς σας φαίνονται;;;

Ετικέτες: , ,

About catalternative

Τριγυρί-ζει κάπου μεταξύ του δικού της κόσμου και της πραγματικότητας...

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: