Ανώνυμος

Φωτογραφία του Hi Lo με άδεια CC-BY-SA

Έπεσα χθες το βραδάκι στην ταινία μικρού μήκους  με τον τίτλο «Ανώνυμος». Το έργο ασχολείται με την αδιαφορία προς τους ανθρώπους που συναντάς στο δρόμο, που είτε ζούν εκεί είτε συχνάζουν πολλές ώρες (πχ. αστέγους, ναρκωμανής). Ένα φαινόμενο που απαντάτε πολύ συχνά στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις. Μια αδιαφορία που εκφράζεται και με φόβο, αφού απομακρύνεσαι από αυτόν, λες  και φοβάσαι μην κολλήσεις τίποτα. Μια αδιαφορία τρομακτική!

Δημιουργοί της ταινίας είναι οι «Διακόπτες«, μια ομάδα τεχνικών κινηματρογράφου-τηλεόρασης που δημιουργήθηκε στις αρχές του 2009.  Σκοπός της ομάδας είναι να συζητήσει και να επικοινωνήσει τα προβλήματα της δουλειάς, να βγει στο δρόμο, να διαμαρτυρηθεί, να προκαλέσει την αδράνεια, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στο μπλόγκ τους. Μια ομάδα που δουλεύει αυτοοργανωμένα και αντιιεραρχικά και που θεωρεί ότι οι αγώνες πρέπει να είναι συλλογικοί, αυτοοργανωμένοι, αντιιεραρχικοί, ταξικοί, πιστεύοντας ότι όλα ξεκινάνε από τη βάση και τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Το κείμενο που ακολουθεί συνοδεύει το βίντεο

Η ιδέα για την πρώτη μας μικρού μήκους ταινία, υπήρχε εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Μέσα από τις συζητήσεις μας, προέκυπτε η διάθεση και η επιθυμία για πράξη-δημιουργία, έξω από τη λογική της δουλειάς μας, αλλά παράλληλα χρησιμοποιώντας την. Το σύνολο των ανθρώπων που συμμετέχουν στην ανοιχτή συνέλευση τεχνικών στο χώρο του θεάματος «Διακόπτες» γνωρίζουν λίγο ως πολύ -από τα μέσα- τη φύση της δουλειάς μας. Τις έννοιες όπως, ιεραρχία, θέαμα, εμπόρευμα, διαμεσολάβηση, αφεντικά (μεγάλα+μικρά), «τέχνη», εκβιασμός, χρήματα… προσπαθήσαμε από την αρχή να τις βάλουμε στη θέση που τους αρμόζει. Απέναντί μας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ήρθε η στιγμή, όλα αυτά να τα αντιμετωπίσουμε στην πράξη. Έτσι αποφασίσαμε να προσπαθήσουμε το ξεπέρασμα τους, όσο αυτό είναι δυνατό. Φτιάξαμε ομάδες εργασίας και τοποθετηθήκαμε στις θέσεις του αυτοοργανωμένου μας συνεργείου. Τα «κριτήρια» ήταν με βάση την ειδικότητα και την επιθυμία του καθένα. Με βάση τις γνώσεις και όχι την εμπειρία και την εργασιακή καταξίωση. Μέσα στις συζητήσεις ο καθένας είχε λόγο πάνω στο σενάριο και στην διεκπεραίωση του γυρίσματος. Τέλος περάσαμε μία μέρα όλοι μαζί και δημιουργήσαμε το καλύτερο εφικτό αποτέλεσμα μέσα σε αυτές τις συνθήκες και κάτω από την πίεση του χρόνου. Τα χρήματα που χρείαστηκαν για την ταινία, δοθήκανε από το συλλογικό ταμείο της συνέλευσης.
Με βάση όλα τα παραπάνω, το αυτοξεπέρασμα των λογικών της δουλειάς μας δεν μπορούμε να πούμε ότι ήταν εύκολο, ούτε ότι τα καταφέραμε 100%. Για αυτούς τους λόγους δεν γράφουμε σελίδες λαμπρής ιστορίας, ονομάζουμε αυτή την πρώτη κίνηση «προσπάθεια» και σίγουρα δεν τα παρατάμε.
Είμαστε εδώ, μαζί, με μια συνολική αντίληψη για τις ζωές μας, για να συζητάμε, να δημιουργούμε, να κατεβαίνουμε στο δρόμο και να παλεύουμε στο τώρα για το αύριο.
Ευχαρίστουμε όλους όσους βόηθησαν με κάθε τρόπο και μέσο για την υλοποίηση αυτής της ταινίας.

Σημείωση : Η ταινία είναι ανεβασμένη στο youtube με άδεια creative commons.

Ετικέτες: , ,

About catalternative

Τριγυρί-ζει κάπου μεταξύ του δικού της κόσμου και της πραγματικότητας...

2 responses to “Ανώνυμος”

  1. MrStamts (@MrStamts) says :

    Να συμπληρώσω πως θίγει εξίσου άμεσα και την καλλιτεχνική ειλικρίνεια…

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: