Σταματήστε την ομοφοβία και την τρανσφοβία

photo by -Marlith- with CC-BY-2.0

Σήμερα 17 Μαΐου είναι η παγκόσμια ημέρα ενάντια στην ομοφοβία και στην τρανσφοβία. Αν και γενικά έχω ένα θέμα με τις παγκόσμιες ημέρες, συνήθως γιατί τείνουν να είναι απλά ένα εορταστικό πανηγύρι και να χάνουν τον πραγματικό τους σκοπό, αποφάσισα να ασχοληθώ με την συγκεκριμένη και επειδή έχουμε αρχίσει να ζούμε σε ζοφερούς καιρούς (θυμηθείτε τα φυλλάδια που μοιράστηκαν από την Χρυσή Αυγή στον Κεραμεικό ενάντια στους ομοφυλόφιλους) και επειδή γενικά ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι ένα θέμα που παραμένει ταμπού ακόμα και για  προοδευτικά κομμάτια της κοινωνίας. Σύμφωνα λοιπόν με την επιτροπή IDAHO (International Day Against Homophobia and Transphobia – Παγκόσμια Μέρα Ενάντια στην Ομοφοβία και την Τρανσφοβία) η ημέρα αυτή έχει σκοπό να αφυπνίσει τον κόσμο όσο αφορά τους διάφορους σεξουαλικούς προσανατολισμούς και να αποτελέσει μια πολύ καλή αφορμή για ποικιλόμορφη δράση και διάλογο μέσα στην κοινωνία.

Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε το 2003 στο Κεμπέκ του Καναδά ως Εθνική ημέρα ενάντια στην Ομοφοβία. Το 2004 ο Louis-Georges Tin, γάλλος καθηγητής πανεπιστημίου, υποστηριχτής για τα δικαιώματα των μαυρών και της LGBT κοινότητας και εκδότης του «Λεξικό της ομοφοβίας», δημιούργησε την Παγκόσμια Ημέρα Ενάντια στην Ομοφοβία, καλώντας για παγκόσμια αναγνώριση της ημέρας αυτής και προτείνοντας ως ημερομηνία την 17η Μαΐου, ως τιμή προς την ημέρα που ο Παγκόσμιος οργανισμός Υγείας αποφάσισε να αφαιρέσει την ομοφυλοφιλία από την λίστα με της ψυχικές διαταραχές.

Αν και πλέον η ομοφυλοφιλία θεωρείται να είναι πιο ελεύθερη από ποτέ, κοινωνικά δεν είναι πλήρως αποδεχτή. Μονάχα λίγες χώρες έχουν δώσει πλήρη νομιμοποίηση σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια, όπως γάμος, υιοθεσία παιδιών, κληρονομικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αλλά ακόμα και σε αυτές συνεχίζουν να υπάρχουν ρατσιστικές διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Επιπλέον δυστυχώς, σε  84 χώρες η ομοφυλοφιλία παραμένη παράνομη, σε  7 από τις οποίες ισχύει ακόμα η θανατική ποινή. Η μη αποδοχή από την κοινωνία και η ποινικοποίηση της οδηγούν πολλές φορές σε εγκλήματα μίσους ενάντια σε ομοφυλόφιλους και τρανς.

Credits:

  • Sand artist: Silvia Emme
  • Concept: Silvia Emme & Mattia Lorenzetti
  • Φωνή: Silvia Emme

Δείτε επίσης τις δράσεις που γίνονται στην Αθήνα σήμερα και αύριο από την πλατφόρμα LGBTQ ομάδων και μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην απόδοση ίσων ευκαιριών/δικαιωμάτων και την κατάργηση των διακρίσεων που αντιμετωπίζουν οι ομοφυλόφιλοι, λεσβίες, αμφί και διεμφυλικοί εδώ

Πηγή : International Day Against Homophobia and Transphobia

Ετικέτες: , , , ,

About catalternative

Τριγυρί-ζει κάπου μεταξύ του δικού της κόσμου και της πραγματικότητας...

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: