Ναζί – η ιστορία προειδοποιεί

Πριν από λίγες μέρες έπεσα πάνω σε ένα ντοκιμαντέρ του BBC με τίτλο  «Ναζί – η ιστορία προειδοποιεί» παραγωγής του 1997. Το ντοκιμαντέρ ξεκινάει με την δημιουργία του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος της Γερμανίας, την σταδιακή αύξηση της επιρροής του στην κοινωνία, την άνοδό του στην εξουσία με την ευγενική χορηγία των καπιταλιστών φυσικά, συνεχίζει με την επεκτατική πολιτική του Γ’ Ράιχ, αρχικά στα αδελφά έθνη (Αυστρία, και περιοχές της Τσεχοσλοβακίας που υπήρχε ισχυρός γερμανόφωνος πληθυσμός) και κατόπιν στην Πολωνία, όπου ουσιαστικά έχουμε και την έναρξη του Δεύτερου Παγκόσμιου πολέμου. Κατόπιν, παρακολουθούμε την σταδιακή εξέλιξη της ναζιστικής μηχανής την καταπίεση των υπολοίπων εθνών από τους Γερμανούς ναζί, που στηρίζονται στο πνεύμα της ανωτερότητας απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο, μέχρι την δημιουργία στρατοπέδων καταναγκαστικών έργων, αλλά και στρατοπέδων εξόντωσης, μέχρι την πτώση του Χίτλερ.

Ένα από αυτά που μου έκαναν εντύπωση, είναι ο παραλληλισμός που έχουν τα γεγονότα που εξιστορεί το ντοκιμαντέρ για την σταδιακή επιρροή του εθνοσοσιαλιστικού κόμματος στην κοινωνία, ιδιαίτερα η στάση τους απέναντι στους Εβραίους,  με γεγονότα που συμβαίνουν στην Ελλάδα τα τελευταία 2 χρόνια. Πάντα είναι εύκολο να κατηγορείς κάποιον αποδιοπομπαίο τράγο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις. Τότε ήταν οι Εβραίοι, σήμερα είναι οι μετανάστες, οι άστεγοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι, ανάλογα με το ποιος το λέει και ποια ομάδα πρέπει να θίξει, ανάλογα με τα συμφέροντα.

Το ντοκιμαντέρ παίρνει συνεντεύξεις από μάρτυρες των γεγονότων που περιγράφει, από μέλη της Αριστεράς, από μάρτυρες που έζησαν την κτηνωδία των Ναζί, είτε Εβραίοι, Πολωνοί, είτε από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, είτε απλά στις πόλεις όπου περνούσε ο ναζιστικός στρατός. Φυσικά δεν παραλείπει να πάρει συνεντεύξεις από φίλους ‘ή συνεργάτες του ναζιστικού κόμματος μέχρι υψηλόβαθμα στελέχη. Βλέποντας το ντοκιμαντέρ δύο πράγματα μου έμεινα πολύ έντονα. Το πρώτο είναι το κίνητρο που ουσιαστικά οδήγησε τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, όπως και κάθε πόλεμο στην ιστορία της ανθρωπότητας, είναι η εξουσία και το κέρδος. Ένας θανατηφόρος συνδυασμός. Αυτές οι δύο κινητήριες δυνάμεις οδήγησαν εκατομμύρια κόσμο στον θάνατο, χιλιάδες εκατοντάδες σημαδεμένους για πάντα. Το δεύτερο και πιο τρομακτικό, είναι η λάμψη που έπαιρνα τα μάτια μερικών από τους συνεντευξιαζόμενους, που ήταν υψηλόβαθμα στελέχη του ναζιστικού κόμματος της Γερμανίας όταν μιλούσαν για τον Χίτλερ ή για τις πράξεις τους. Μια λάμψη που δηλώνει πραγματική πίστη σε αυτό, μια λάμψη σκοτεινή.

 «Αυτό που συνέβη είναι μια προειδοποίηση. Η λησμονιά είναι συνώνυμο της ενοχής. Κάτι τέτοιο ήταν δυνατόν να συμβεί και παραμένει δυνατό να ξανασυμβεί ανά πάσα στιγμή.» – Καρλ Γιάσπερ

Ετικέτες: , ,

About catalternative

Τριγυρί-ζει κάπου μεταξύ του δικού της κόσμου και της πραγματικότητας...

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: