Street art για την Κομμούνα του Παρισιού

Η Κομμούνα του Παρισιού είναι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα και ένα από τα πρώτα καταγεγραμμένα δείγματα πως μπορεί να λειτουργήσει μια κοινωνία από τα κάτω. Διαδραματίστηκε στην περιοχή του Παρισιού από τις 18 Μαρτίου έως τις 28 Μαΐου 1871 ως αποτέλεσμα της έντονης δυσαρέσκιας που υπήρχε ιδιαίτερα στα εργατικά και κατώτερα κοινωνικά στρώματα, της εντονης κοινωνικής ανισότητας πριν από τον γαλλο-πρωσικο πόλεμο αλλά και εξαιτίας της καταστροφής του που άφησε πίσω του ο γάλλο-πρωσικός πολέμου, όπως πχ η έλλειψης τροφής.  Παρόλο την σύντομη διάρκεια ζωής της Κομμούνας κατάφερε να θέσει βάσεις για ζητήματα που προβλημάτιζαν την κοινωνία, αλλά και να επιτεύχθηξει μερικά από αυτά, όπως :

  • ο διαχωρισμός κράτους – εκκλησίας
  • η κατάργηση της νυχτερινής εργασίας για εκαντάδες φούρνους
  • το δικαίωμα των υπαλλήλων μιας επιχείρησης να αναλάβουν την διαχείρηση εφόσον ο ιδιοκτήτης της την έχει εγκαταλείψει
  • η απόκτηση εργαλείων για τους εργάτες (πολλοι εργάτες είχαν βάλει ενέχυρο τα εργαλεία τους κατα την περίοδο του γαλλο-πρωσικού πολέμου)

Paris Commune-

Οι γυναίκες επίσης έπαιξαν ένα πολύ σημαντικό ρόλο τόσο στη ζωή, όσο και στην διακυβέρνηση της Κομμούνας. Στον αγώνα τους ενάντια στην πατριαρχία απαίτησαν ισότητα φύλων, ίσους μισθούς, δικαίωμα στο διαζύγιο, δικαίωμα στην εκπαίδευση, μη διαχωρισμό ανάμεσα στις παντρεμένες γυναίκες και σε αυτές που βρίσκονται σε σχέση,  μη διαχωρισμό ανάμεσα σε παιδιά εντός γάμου και εκτός γάμου, καθώς και στην κατάργηση της πορνίας.

Με αφορμή τα 140α γενέθλια της Κομμούνας του Παρισιού πριν δύο χρόνια μια ομάδα ανθρώπων, οι Raspouteam,  αποφάσισε «γιορτάσει» αυτό το ιστορικό γεγονός με ένα ιδιαίτερο και ευρηματικό τρόπο. Για μια σειρά γεγονότων της Κομμούνας, εκδώσανε μια εφημερίδα με την περιγραφή του γεγονότος και συνοδεύαν την έκδοση του φύλλου με μια καλλιτεχνική παρέμβαση στους τοίχους του Παρισιού, στο μέρος όπου έλαβε μέρος το γεγονός της Κομμούνας. Επιπλέον, καθόλη την διάρκεια του project,  το οποίο διαδραματιζόταν σε πραγματικό χρόνο και διήρκησε όσο και η κομμούνα του Παρισιού, είχαν μια εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή με τα γεγονότα της εβδομάδας όπως έγιναν στην Κομμούνα.  Στον ιστότοπο του project μπορείτε να βρείτε  φωτογραφίες από τις εικαστικές παρεμβάσεις, τα φύλλα της εφημερίδας και τις ραδιοφωνικές εκπομπές. Ακολουθούν η περιγραφή του project από την ίδια την ομάδα (μετάφραση δική μου) και οι φωτογραφίες από τις εικαστικές παρεμβάσεις.

Το 2011, γιορτάζουμε τα 140 χρόνια της Κομμούνας του Παρισιού. Με αφορμή αυτό το γεγονός, επιθυμούμε να επιστρέψουμε σε αυτό το κρυμμένο ιστορικό γεγονός της πρωτεύουσας. Η δομή της εφημερίδας επiβάλλεται από την συνέπεια του περιεχομένου της Γαλλίας τον 19ο αιώνα, αφού τότε ο τύπος ήταν το μόνο μέσο που επέτρεπε την διακίνηση νέων ιδεών.

Το Παρίσι παρουσιάζει μια εικόνα πόλης καθαρής και γυαλιστερής που καλύτερα να ξεχάσει συγκεγκριμένα επεισόδιο από την ταραγμένη ιστορία της. Το 1871, κατά την διάρκεια δύο μηνών, η πόλη είχε την δικής της λαϊκή κυβέρνηση, ένα στρατό δημόσιο και δημοκρατικό, δοκίμασε την άμεση δημοκρατία και οι κοινωνικές αλλαγές ξεκίνησαν. Το επαναστατημένο Παρίσι υποδέχτηκε ξένους, ανάμεσά τους Ιταλούς, Πολωνούς και Αλγεριανούς. Ένα χαρακτηριστικό που αντικρούεται στο Παρίσι του 2011.

Επιθυμούμε να μεταφέρουν την μνήνη αυτής της επανάστασης εκεί που υπολείπεται στον δημόσιο χώρο που ανήκει σε όλους. Καθένα από τα γεγονότα που συζητιούνται στην εφημερίδα θα απεικονιστούν σε μια  παρέμβαση τύπου street-art, στον ακριβή χώρο που διαδραματίστηκε. Επίσης στην τοποθεσία θα υπάρχει και ένα κωδικός QR που θα παραπέμπει στο αντίστοιχο άρθρο της εφημερίδας. Τα γεγονότα θα εμφανίζονται ταυτόχρονα στην εφημερίδα και στον δρόμο, την ημερομηνία και στο μέρος που διαδραματίστηκαν με 140 χρόνια διαφορά.

Αυτή η εφημερίδα θα διανεμηθεί από κράχτες, που θα καλούν να διαβάσετε το εξώφυλλο της εφημερίδας, διαθέσιμο στον ιστότοπο του project είτε το άρθρο που παραπέμπει o κωδικός QR. Τέλος, μια ραδιοφωνική εκπομπή που θα εκπέμπει κάθε Παρασκευή στις 15:00 στο ραδίοφωνο Fréquence Paris Plurielle (FPP – 106.3 FM στο Παρίσι) θα εξιστορεί τα γεγονότα της βδομάδας, καθ’ολη την διάρκεια του project.

Με 40 παρεμβάσεις στο αστικό τοπίο, που αντιστοιχούν σε ισόποσα γεγονότα έχουμε επιλέξει να διηγηθούμε αυτή την ιστορία, και μαζί με 12 ραδιοφωνικές εκπομπές μπορούμε να αποκαταστήσουμε την ροή των γεγονότων της Κομμούνας του Παρισιού του 1871.

Αυτό το projects αναζητεί να ενεργοποιήσει σκέψεις πάνω σε θέματα που αναπτύχθηκαν στην Κομμούνα και για το μέλλον της δικής μας κοινωνίας, όπου οι ελευθεροι χώροι έχουν μειωθεί δραματικά.

(Δείτε τις σε fullscreen mode και με επιλεγμένο το Show info για περισσότερες πληροφορίες για το γεγονός που αναπαραστά κάθε φωτογραφία, χώρο και χρόνο.)

Project :  http://www.raspouteam.org/1871/

Κοντούλης επανασταστικός σύνδεσμος : http://wp.me/pFfPL-CF

 

Ετικέτες: , ,

About catalternative

Τριγυρί-ζει κάπου μεταξύ του δικού της κόσμου και της πραγματικότητας...

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: