Θεωρία περί φύλου και σεξισμός

Μεταφέρω μεταφράζοντας με την βοήθεια της krotkaya σκίτσα σχετικά με τον σεξισμό και την θεωρία περί φύλου από το μπλογκ isolente veggie.

genre1_greek genre2_greek genre3_greek genre5_greek
genre6_greek
genre7_greek

Μικρός αντισεξιστικός σύνδεσμος : http://wp.me/pFfPL-GB

Ετικέτες: ,

About catalternative

Τριγυρί-ζει κάπου μεταξύ του δικού της κόσμου και της πραγματικότητας...

10 responses to “Θεωρία περί φύλου και σεξισμός”

  1. Stavrula says :

    Πολύ καλό! Μικρές αβλεψίες ορθογραφικές έχει ήσσονος όμως σημασίας..

  2. Apóstolos Papaðimitríu says :

    Πέρα από τις ανατομικές διαφορές, κάποια στοιχεία συμπεριφοράς μπορεί να έχουν βιολογική βάση. Ως προς αυτό υπάρχει επιστημονική αντιπαράθεση, είναι η αλήθεια, όχι ανεξάρτητη από διάφορες ιδεολογίες.

    Ωστόσο, έχω την εντύπωση πως αν γινόταν μια στατιστική μελέτη θα έδειχνε πως οι περισσότερες ετεροφυλόφιλες γυναίκες (βιολογικό φύλο) είναι πιο επιλεκτικές στην επιλογή σεξουαλικού συντρόφου σε σχέση με τους περισσότερους ετεροφυλόφιλους άντρες. (βιολογικό φύλο).

    Εσείς λογικά θα το αποδίδατε αυτό στο κοινωνικό φύλο και στον κοινωνικό ρόλο που έχει ο άνδρας και η γυναίκα σε συγκεκριμένες κοινωνίες (λ.χ πατριαρχική, ιεραρχική, καπιταλιστική).

    Γιατί όμως δεν μπορoύν αυτές οι συμπεριφορές να θεωρηθούν ως γενετικό / βιολογικό χαρακτηριστικό γνώρισμα των βιολογικών φύλων του ζώου που ονομάζεται homo sapiens; (θα μπορούσαν λογικά να αποδοθούν στην εξέλιξη του είδους)

    Αν κάποιος μελετήσει π.χ τα ‘πουλιά του παραδείσου’ (Strelitzia reginae) θα δει πως στο συκγκεκριμένο είδος, στην διαδικασία της αναπαραγωγής το αρσενικό και το θυληκό έχουν ένα συγκεκριμένο ρόλο, ο οποίος είναι γενετικά προσδιορισμένος.

    Από την άλλη, στα κοινωνικά ζώα είναι πιο δύσκολο να προσδιοριστεί ποιο κομμάτι της συμπεριφοράς έχει γενετική βάση και ποιο επηρεάζεται κυρίως από κοινωνικούς παράγοντες.

    • catalternative says :

      Ισχύει ότι είναι δύσκολη η διαδικασία προορισμού για ποιοι κομμάτι της συμπεριφοράς έχει γενετική βάση και ποιο κομμάτι εχει κοινωνική βάση. Παρόλο αυτά, έχουμε στην διάθεση μας διάφορα εργαλεία (πχ παρατηρήσεις ανάμεσα σε διάφορετικές ανθρώπινες κοινωνίες) που μας επιτρέπουν να βγάζουμε ασφαλή συμπεράσματα για τα χαρακτηριστικά που έχουν κυρίως κοινωνική επηρροή. 😉

  3. sanejoker says :

    Ωραία το σχέδιο σας και η ανάπτυξη του, αλλά το θέμα των φύλων δεν είναι τόσο απλό…. Το βιολογικό φύλο καθορίζει τη συμπεριφορά μας κατά μεγάλο βαθμό, δεν είναι μόνο κοινωνικά εφευρήματα.
    «Η μοιχεία κάνει τον κόσμο να γυρνάει»
    http://sanejoker.info/2012/09/%CE%B7-%CE%BC%CE%BF%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B7-%CE%B3%CE%B7-%CE%BD%CE%B1-%CE%B3%CF%85%CF%81%CE%BD%CE%AC%CE%B5%CE%B9.html

    • catalternative says :

      Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, αν και το σχέδιο δεν είναι δικό μου. Εγώ απλώς το μετέφρασα από τα γαλλικά στα ελληνικά. Τώρα όσο αφορά το άρθρο που παραθέτεις δεν μου φαίνεται να στηρίζει τα λεγόμενά σου, αφού καταλήγει στο συμπέρασμα ότι και τα 2 φύλα έχουν πολυγαμικές τάσεις, απλώς μέσα στο δεδομένο κοινωνικό πρότυπο εκφράζεται διαφορετικά. Και είναι απολύτος λογικό να υπάρχει διαφορά έκφρασης αφού υπάρχουν επιβεβλημένα διαφορετικές κοινωνικές νόρμες για τα τα δύο φύλα.

  4. Maria Mar says :

    Καλα πατε καλα; Ποιος ειπε οτι δεν ενοχλούται οι ομαδες που αναφερονται κι οτι δεχονται ολα τα παραπανω; Τα δυο φυλα ειναι διαφορετικα εκ φυσεως και ψυχικα και σωματικα οπως και να εχει γιατι ετσι επερχεται η ισορροπια και η αλληλοσυμπληρωση! Τα κοινωνικα προτυπα ειναι οι υπευθυνοι για ολα τα παραπανω και ο εγωκεντρισμος, η εκμεταλλευση, η κακια, η ιδιοτελεια… και δεν ειναι δυνατον να υποστιριζονται τετοια πραγματα απο ομαδες οπως η εκκλησια, ιδιως οταν αυτη απο τον μεσαιωνα ακομα πρέσβευε την ισοτητα. Πριν γραψετε κατι σκεφτειτε λιγο δεν βλαπτει!